A legjobb zenészek (Down Beat -lista)

 

Ha december, akkor a Down Beat népszerűségi listája. A Chicagóban megjelenő szak­lap minden évben szavazást rendez olvasói között arról, kit tartanak az elmúlt időszak legjobb muzsiku­sainak.

Az idei szavazás nem sok meglepetést szerzett, a nevek kö­zött kevés a felfedezés. A hí­rességek csarnokába a júniusban elhunyt Joe Henderson szaxofonos nyert bebocsátást. A szavazók olyan előadó életművét méltányol­ták, aki idős koráig megőrizte alko­tóerejét és kezdeményezőkészsé­gét. Henderson után a Four Fresh-men énekegyüttes kapta a legtöbb voksot, ami azért érdekes, mert a éppen a folyóiratban bontakozott ki vita arról, hogy a határesetként elkönyvelt kvartett egyáltalán szá­mításba jöhet-e a szavazáson.

Az év művésze címet, immár nem először, a hangszeresként, ze­neszerzőként és hang­szerelőként is kiemelkedőt nyújtó Joe Lovano ér­demelte ki. Az olasz származású, Ma­gyar­országon is többször járt előadó tenor szaxofonon is az élen végzett, sőt Ötvenkettedik utcai té­mák című lemeze nyerte el az év al­buma címet. Olyan művészeket előzött meg, mint Dave Douglas és Tom Harrell, illetve Sonny Rollins és Michael Brecker szaxofonosok Lovano ter­mékenységét mutatja, hogy az év lemezei között Keith Jarrett Whisper Not című dupla CD-je után az ő újabb, Flights of Fancy című albuma végzett a har­madik helyen.

Keith Jarrett rejtélyes betegsé­géből felépülve visszaszerezte a hallgatók bizalmát, az akusztikus zongoristák között Brad Mehldau és Kenny Barron előtt rá szavaztak a legtöbben. Elektromos zongorán és szintetizátorokon sokadik alka­lommal Joe Zawinul végzett az élen, még ha az utóbbi évtizedben kevesebb elismerést vívott is ki a zenéje. Az év zeneszerzője Tom Harrell, hangszerelője Maria Schneider lett. Az akusztikus együttesek között Dave Holland végzett az élen Roy Hargrove és Keith Jarrett előtt. Az elektromos együttesek közül a Medeski, Mar­tin és Wood trió bizonyult a leg­népszerűbbnek Pat Metheny és John Scofield előtt, a nagyzeneka­rok között pedig a Mingus Bigband, a Maria Schneider Orchestra és a Lincoln Center Jazz Orchestra a sorrend. A trombitások mezőnyét Dave Douglas vezeti, utána Tom Harrell és Nicholas Payton következik, Wynton Marsalis a negyedik helyre szorult.

További helyezések. Harsona: Steve Turre (Robin Eubanks, J. J. Johnson), szoprán­szaxofon: Way­ne Shorter (Steve Lacy, Jane Ira Bloom), altszaxofon: Phil Woods (Kenny Garrett, Lee Konitz), bari­tonszaxofon: James Carter (Nick Brignola, Gary Smulyan), klarinét: Don Byron (Eddie Daniels, Buddy DeFranco), fuvola: James Moody (James Newton, Frank Wess,) or­gona: Jimmy Smith (Joey DeFrancesco, Larry Goldings), gitár: Jim Hall (John Scofield, Bill Frieseü), basszusgitár: Steve Swallow (John Patitucci, Victor Wooten), nagy­bőgő: Dave Holland (Ray Brown, Charlie Haden), dob: Roy Haynes (Jack Dejohnette, Elvin Jones), ütőhangszerek: Airto Moreira (Ponco Sanchez, Don Alias), vib­rafon: Gary Burton (Bobby Hutcherson, Stefon Harris), különféle hangszerek: Toots Thielemans (szájharmonika) Regina Carter (hegedű), Steve Turre (kagyló). Férfi ének: Mark Murphy (Kurt Elling, Kevin Ma­hogany), női ének: Diana Krall (Cassandra Wilson, Dianne Reeves), ének­együttes: Four Freshmen (Take 6, Manhattan Transfer).

Aligha a tekintélytisztelet, in­kább a zene történelmi jelentősé­gének elismerése vezette a Down Beat olvasók akkor, amikor az új­rakiadások között Louis Armstrong The Complete Hot Five and Hot Seven Recordings című négyleme­zes centenáriumi albumára adták a legtöbb szavazatot.

(Magyar Nemzet, 2001)