Panta Rhei 40

 

Negyven éve, 1974. december 6-án lépett először közönség elé a Kossuth Lajos Tudományegyetem nagy előadótermében a debreceni Panta Rhei együttes, amely a progresszív rock/jazzrock stílus és a saját fejlesztésű szintetizátorok alkalmazásának hazai úttörőjeként írta be nevét a magyar rockzene történetébe.

Az 1970/80-as években országos népszerűségre szert tett együttes repertoárján a saját számokon kívül komolyzenei kompozíciók feldolgozása is szerepelt, teljes lemezanyagot rögzítettek például Bartók Béla műveiből, amely az örökösök ellenállása miatt mindeddig nem jelenhetett meg. 2015-ben azonban megszűnik a Bartók-életmű utóéletét meghatározó szerzői jogvédelem, ami megnyithatja az utat az egykori felvételek kiadása előtt.

A Panta Rhei tagjai évekkel ezelőtt felhagytak az aktív zenéléssel, de van a tarsolyukban olyan, a 2000-es évek elején készült zenei anyag, amely némi utómunkálattal a szélesebb közönség számára is hozzáférhetővé tehető. A korabeli felvételek az együttes történetét bemutató, 2002-ben megjelent könyv CD-mellékletén, illetve a Panta Rhei hivatalos honlapján (www.panta-rhei.hu) hallgathatók meg és tölthetők le.

Az évfordulóra emlékezve találkozóra gyűltek össze az együttes tagjai, barátai és támogatói Szalay András zenekarvezető budaörsi lakásában. A képen Kálmán József (technikus), Ács Enikő (ének), Szalay András (basszusgitár), Szalay Sándor (gitár), Nagy József (fuvola). A Németországban élő Béke Csaba dobos elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen, és már örökre hiányozni fog Matolcsy Kálmán, a Panta Rhei kiváló billentyűse/szintetizátorosa.

(Hajdú-bihari Napló, 2014)