A bemutató

 

A jazz ideje bemutatója az Orisis könyvesboltban:

Gonda János, Matisz László (1999)

Turi Gábor A jazz ideje című kötetét mutatta be a sajtónak a Magyar Jazz Szövetség és az Osiris könyvkiadó.

Amint elhangzott, a jazz csak az utóbbi években lett ismét szalonképes műfaj Magyarországon. A második világháború idején kifejezetten tiltották, ké­sőbb is éppen csak megtűrték. A most megjelent mű szerzője 48 esztendős, s negyed százada foglalkozik ezzel a műfajjal.

Számos publikációja jelent meg napilapokban, többek között a hazai Gramofon és a Varsóban megjelenő Jazz Forum című angol nyelvű folyóiratban. A Magyar Jazz Szövetség alelnöke, majd elnökségi tagja, jelenleg a washingtoni magyar nagykövetség sajtóattaséja.

Az Azt mondom, jazz című könyve 1983-ban jelent meg. Turi Gábor könyvében a gos­peltől a dzsessz-rockon át a free-ig olvashatók írások. Foglalkozik a mű a magyar jazz és kör­nyezete utóbbi bő húszéves történetével. Külföldi művészek hazai koncertjeiről, magyar elő­adók koncertjeiről, fesztiválokról és lemezekről tájékozódhat az érdeklődő. A műfaj leg­na­gyobb egyéniségeivel – köztük Lester Bowie-val, Joe Zawinullal, Jan Garbarekkel, Anthony Braxtonnal – készített interjúk, valamint a nemzetközi jazzéletről szóló riportokkal, mélta­tásokkal egészül ki a kötet.

 

(MTI, 1999)