Hibaüzenet

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor include_once() függvényben (/home/turi.gabor/public_html/includes/bootstrap.inc 3478 sor).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor require_once() függvényben (/home/turi.gabor/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module 127 sor).

Geröly Virtual Trió: A ronggyá tépett idő

 

Szabadzenészek. Maroknyi csapat a szélben. Geröly Tamás Sándor triója, Kováts Gergő szaxofonossal és Ajtai Péter bőgőssel. Az 1954-ben Kőszegen született ütőhangszeres sohasem a járt utat követte: a Szabados Györggyel, a Dresch és a Dél-alföldi Szaxofonegyüttessel, Ágoston Bélával, Gadó Gáborral, a Trio Kontraszttal készített felvételek után 63 évesen jutott el bejegyzett kiadónál megjelenő első önálló lemezéhez. Anyagát az amerikai Air Trio Air Lore című 1979-es albuma ihlette. Ronggyá tépett idő, azaz ragtime: az Air a jazz gyökereihez nyúlt vissza, Scott Joplin és Jelly Roll Morton szerzeményeit a ’70-es évek avantgárd szellemiségének jegyében értelmezte át és újra. Gerölyék – hogy korszerűen fogalmazzunk – az intertextualitás egyedi példáját nyújtják a Ragtime Dance, a King Porter Stomp, a Buddy Bolden’s Blues és a Weeping Willow Rag átértelmezett változatának átértelmezésével. Megközelítésükben a stilárisan adott kor(ok)hoz kötődő témák nemcsak a szabadon bontakozó rögtönzések alapjául szolgálnak, hanem a magyar nép- és katonazenére jellemző dallamképzés, hangszerkezelés és mentalitás hordozójaként szólalnak meg. Izgalmasan.

****

(Gramofon, 2018 ősz)