Nagyköveti üzenet

 

George H. Walker, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete az alábbi üzenetet küldte a New Orleans iránti szolidaritást kifejező, a 34. Debreceni Jazznapok keretében ma, péntek este 19 órakor kezdődő megemlékezés résztvevőinek. Az üzenetet Turi Gábor alpolgármester olvassa fel a Debrecen együttérzését tolmácsoló beszédét követően.

New Orleans a hurrikán után. Forrás: Internet

„George H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete köszönetet mond Debrecen városának a tisztelgésért New Orleans előtt.

Mély hálára kötelezett, amikor meghallottam, hogy az idei Debreceni Jazz Napok szervezői ismét szeretnének tisztelegni New Orleans szelleme előtt, ezúttal úgy, hogy megemlékeznek a Katrina hurrikán által okozott pusztításról.

2004-ben a Debrceni Jazz Napok elhozta látogatóinak New Orleans csodáit, és Magyar­országon egy új közönség élvezhette annak a városnak a gazdag zenei örökségét, melyet mi, amerikaiak a "Big Easy"-nek, a "Nagy Könnyedség"-nek nevezünk. A Debreceni Jazz Napok több, mint csupán egy zenei fesztivál: ez a kultúra ünnepe, amely hozzásegít a megértéshez és hidakat épít országaink között. Számunkra nagy megtiszteltetés, hogy Önök nem egy, hanem két amerikai nagyváros előtt tisztelegnek.

Az elmúlt hét folyamán az Amerikai Nagykövetségen sok támogató és együtt érző levelet és telefonhívást kaptunk magyarországi barátainktól. Közülük többen felidézték emlékezetes utazásaikat New Orleansba és más nagyvárosokba az amerikai Délen. Mások szomorú­ságuknak adtak hangot, hogy eddig nem volt alkalmuk meglátogatni ezt az egyedülálló várost, amelyet oly sok ember ismert meg szerte a világon zenéje, művészete és konyhaművészete révén.

Múlt heti, Louisiana államban tett látogatása során Bush elnök a következőket mondta: "Megértem, hogy most sötétnek látszik a helyzet, de ha együtt dolgozunk és összefogunk, ha megragadjuk országunk nagyszerű szellemét, e nagyszerű város ismét fel fog emelkedni, e nagyszerű állam ismét élettel lesz teli." Debrecen városa és a debreceni dzsessz-zenészek se­gítenek nekünk abban, hogy ez a szellem erős marad.

Köszönetemet fejezem ki Kósa Lajos polgármester úrnak és Turi Gábor alpolgármester úrnak, akik mindketten New Orleans díszpolgárai és egyben az Egyesült Államok nagyra be­csült barátai.”

(Debreceni Infoportál, 2005)