Minőségi dzsessz, stiláris sokszínűség XXXVII.

 

Harminchetedik évébe lép idén az ország legrégibb jazzfesztiválja, a Debreceni Jazznapok. A 70-es, 80-as évek legendás koncertjeivel közép-európai rangra emelkedett rendezvény a 90-es évek útkeresése után az utóbbi időben újra magára talált. A jazz kialakulásában szerepet játszó amerikai városok (New Orleans, St. Louis, Chicago, New York) bemutatásával sajátos profilt alakított ki magának, miközben a az ingyenes szabadtéri koncertek, az oldott jamboree-hangulat jelentősen növelték látogatottságát.

A szeptember 4-én kezdődő program a stiláris sokszínűség és a minőség jegyében a régi időkhöz méltó élményeket ígér. A városi rendezőiroda, a Főnix Kht. szervezésében négy nap négy helyszínen 19 formáció lép majd színpadra. A délutáni ingyenes koncerteket a Kölcsey Központ – Modem – Déri Múzeum által határolt Baltazár téren hallgathatja a közönség, míg a két kiemelt hangverseny helyszíne a Bartók terem és a Kölcsey, a népszerű örömzenéléseké az Unplugged Klub lesz.

A legnagyobb várakozás természetesen a nemzetközi sztárok fellépését előzi meg. A New York-i születésű, Angliában élő, intellektuális beállítottságú Stacey Kent énekesnőt a világ legjobb előadói között tartják számon. Hasonlóan nagy érdeklődés kíséri a tenor- és baritonszaxofon-virtuóz James Carter magyarországi bemutatkozását, aki orgonatriójával érkezik Debrecenbe. Vele egy műsorban lép színpadra az évtizedek óta a világ legjobbjának választott Steve Swallow basszusgitáros, a New York-i kreatív zenei körhöz tartozó Ohad Talmor szaxofonos és Adam Nussbaum dobos triója. A nagyszerű olasz szaxofonos, Roberto Giuliani sem járt még együttesével nálunk, és színvonalas produkció várható a Frankfurtban élő Tony Lakatos német-magyar kvintettjétől is.

A fesztivál ezúttal is tág teret kínál a hazai jazzélet fiatal reménységeinek. Fellép Koós-Hutás Áron, az MR3-Bartók rádió tehetségkutató versenyének győztese, Harcsa Veronika, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, szuggesztív énekes, Bolla Gábor, a rendkívüli ener­giájú és technikájú szaxofonos, Tzumo, a jazz őshazájában nagy szakmai elismerést szerzett zongorista, a fúziós vonalat képviselő Smárton Trió, a 30-as évek swing stílusát megidéző Jazz Steps, vagy a játékát bolgár zenei alapokra építő friss formáció, a Trans Balkan Col­lective. Jelen lesznek a hazai jazz tapasztaltabb nemzedékének olyan képviselői, mint a Szakcsi Lakatos Béla vezette Magyar Jazz Kvartett, Bontovics Kati énekes, az Ágoston Kvar­tett, a For Tunes kvartett. A fesztivál küldetésének tartja a helyi jazzélet támogatását, így lép majd színpadra a Debrecen Jazz Group, a Melodia Big Band és a Debrecen Dixieland Jazz Band.

(Magyar Nemzet, 2008)