Magyar dzsessz Debrecenben XXXIX.

 

Harminckilencedik évébe lép az idén Magyarország legnagyobb múltú dzsesszfesztiválja, a Debreceni Jazznapok. Szeptember 2-5. között négy helyszínen összesen 15 formáció lép a kö­zönség elé többnyire ingyenes, szabadtéri koncerteken.

A hagyományos jazz művelőin kívül a különböző forrásokból merítő, sokféle elemből építkező modern irányzatok képviselői is be­mutatkoznak. A 2010. évi fesztivál programja a magyar jazz jegyében szerveződött. Fellépnek díjnyertes fiatalok, így Balogh Roland, a montreux-i gitárverseny győztese, Oláh Dezső, a 2009. évi Junior Prima-díj nyertese, az ifjú közönség körében rendkívüli népszerű Barabás Lőrinc, az Észak-alföldi régióban született tehetségekből erre az alkalomra verbuválódott Fata Morgana szextet, valamint Czirják Csaba kvartettje.

A fesztivál ebben az évben újdonságként vezeti be az „artist in residence”, azaz a kiemelt vendégművész státuszt. A megtiszteltetésben először a fél évszázadon át az Amerikai Egye­sült Államokban tevékenykedett, pár éve haza települt Tommy Vig vibrafonos-ütőhangszeres részesül, aki három különböző formációban - saját együttesével, Joe Fritz együttesének ven­dégeként és a helyi Melódia Big Band hangszerelőjeként, szólistájaként - mutatja be művé­szetének különböző oldalait. Az énekeseket Elsa Valle és Kozma Orsi, a tradicionális stílusokat a Debreceni Dixieland Jazz Band és a Hot Club of Hungary képviseli. Az új európai jazz hangjaival érkezik a seregszemlére az improvizációs zene köreiben egyre elismertebb finn Mikko Innanen szaxofonos együttese. A fesztivál nemzetközi sztárvendége a Debre­cen­ben mindig szívesen látott Zbigniew Namyslowski.

(Magyar Nemzet, 2010)