A bőség kosara

 

Image result for Vízöntő együttes Gitania Express

A karácsony közeledte egyirányúsítja gondolatainkat: még a hanglemezkínálat is az ünnepet juttatja eszünkbe. Az évnek ebben a szakában szinte ömlenek a műhelyekből az új felvételek; egy részük kifejezetten karácsonyi ihletettségű. A korábban a Hungaroton uralta piac mára kiszélesedett és kiszínesedett, a bőség szinte zavarbaejtő. Nemkülönben az árak. Szemlénk ebből is, abból is merít, vállaltan szubjektív válogatásban.

(Klasszikus) A művészetekben ismeretlen a demokratizmus, itt bizony szigorú hierarchia uralkodik. A sorrendet ezért nem kezdhetjük mással, mint az operával. A Hungarotonnak a CBS társasággal kötött szerződése szépúj albumban gyümölcsözött: Puccini Tosca című zene­drámáját egyebek mellett MartonÉva, José Carreras, JuanPons előadásában hallgathatjuk. A szereposztás világszínvonalú; még az egyik börtönőrt is olyan művész személyesíti meg, mintGregor József. A Magyar Állami Hangversenyzenekart Michael Tilson Thomas vezényli.

Operaáriákat és műdalokat is énekelt budapesti estjén a híres svéd tenorista, Nicolai Gedda. Pataki Éva zongoraművész kíséretében Mozart, Schubert, Beethoven, Muszorgszkij, Csaj­kovszkij, Thomas, Massenet ésBoito műveinek előadását örökítette meg a Radioton korongja. Gedda ma 65 éves, de hangja semmit nem kopott, kifejezőeszközei ugyanakkor gazdagodtak.

Ha már Skandináviáról van szó, emeljünk ki egy régi-új albumot a Hungaroton White Label sorozatából. Annál is inkább, mert egyik közreműködője a Debreceni MÁV Fil­har­monikus zenekar. Nincs semmi tévedés, az akkor még úgynevezett együttes 1979-es Sibelius-lemezének egy része került rá erre a válogatásra Grieg Peer Gynt-szvitjével egyetemben, amelyet a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ad elő. Több mint egyóra zene, észak fényeivel.

Magyaros karaktert sugároz viszont a Tárogató című lemezkülönlegesség, amely e ritka és magyar eredetű hangszert állítja középpontjába. Nagy Csaba csembaló, illetve cimbalom kísé­rettel kuruckori dalokat és táncokat, valamint barokk szonátaátiratokat szólaltat meg rajta avatott jártassággal.

(Népzene) Különlegességek ebben a kategóriában is akadnak. Ilyen mindjárt a Vízöntő együttes Gitania Express című lemeze, amelynek révén „bepillantást nyerhetünk a cigány népzene csuda világába”. Izgalmas szellemi kaland. Csakúgy, mint a Kagura című album meghallgatása, amely japán sinto szertartások zenéjéttartalmazza. Kárpáti János saját gyűjtése egzotikus világot tar fel az érdeklődő és elmélyülni hajlamos hallgatók előtt. A Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című, elsősorban gyermekeknek szóló felvételei még 1987-ben készültek,s  annak idején kazettánjelentek meg. Most lemezen is kézbe vehetők a kedves karácsonyi dalok.

(Irodalom) Nemcsak zene, aszó is szép karácsonyra. Például Kállay Ferenc új lemeze, amelyen Ady istenes és Halál-verseit mondja, a rájellemző pátosztalan, töprengő felfogásban. És ide kívánkozik egy fiatal erdélyi költő, Szőcs Géza szerzői lemeze, amelyen a politikussá avanzsált poéta maga tolmácsolja modern hangvételű költeményeit.

(Dzsessz) Egy hangszeres és egy énekes album kínálja magát ezen a polcon. A magyar dzsessz fiatalabb nemzedékének élvonalába tartozó Vasvári együttes rövid időn belül immár második hangulatos anyagával jelentkezett. Berki Tamásnak több évet kellett várnia az újbóli megszólalásra. A fanyar iróniájú énekes kitűnő partnerek – Lakatos Dezső, Babos Gyula, Tátrai Tibor, Dés László – kíséretében saját szerzeményeit és szövegeit kínálja a dzsessz és a rock határmezsgyéjén egyensúlyozva.

(Nóta) Nótás kedvű volt az apám, hirdeti Bessenyei Ferenc új nótalemeze. Anépszerű színész nem alkalomszerűen ruccant át erre a területre, hiszen évtizedek óta gyakori szereplője a nótaesteknek és rádiós hangversenyeknek. Ezeken a felvételeken ifi. Sánta Ferenc és cigány­zenekara örvendezteti meg hangjával a magyar nóták kedvelőit. Érdekesség: a borító ajánlását Rapcsányi László írta.

(Pop) Három lemez a sok közül – három világ. A Kormorán együttes Rockquim-je kon­cepcionális vállalkozás; a folk-rock csapat mélyebb értelemmel és vonatkozásokkal tölti meg adalokat. Ellentétük, mármint egyszerűségében, az amerikai Suzanne Vega, azintellektuális country-rock finom hangú művelője. Na, és itt van Szandi, Fenyő Miklós újabb szerv­átülte­tésének eredménye, minden tini irigyelt példaképe. Eszik, mint a cukrot. Tinédzser l'amour.

(Tamás) És itt van végül Cseh Tamás, aki kívül és felül áll a kategóriákon. Új dalokkal kopogtat ajtónkon, szerzőtársa ismét Géza, Bereményi. Most csak annyit: él Tamás, él Géza, és élnek a dalok. Mi is élünk.

(Hajdú-bihari Napló, 1990)