Perestroika Wodka

 

Hát igen, itt van ő is. Hol 287,50-ért, hol 320-ért, de megérkezett boltjainkba a rendszer­vál­tozás itala. Örömmel köszöntjük.

Eddig Sztolicsnaját, Borovicskát, Sligovicát, Szatmári szil­vát kortyolgathattunk poszt-sztálinista, kora-, majd késő-kádárkori időszakokban, s tűnjék bár kollaborációnak, egyenesen meg kell mondanunk, hogy nem volt ellenünkre. Sőt, de ez most nem ide tartozik.

Hanem a megszokott polcokon most felütötte a fejét ez a zaklató nevű újdonság. Ami azt illeti, jól kitalálták. Nem elég, hogy vodka, de még peresztrojka is. Illetve, perestroika, mert­hogy nálunk oroszul már csak az ért, akit az iskola annak tanulására ösztökélt. De ne essünk könnyelműségbe. Ezt a vodkát nem Magyarországon találták ki (know-how), de a Kiskunh­a­lasi Állami Gazdaságban állítják elő, és ott is palackozzák. És ez nem semmi. Perestroika Wodka.

Ez már nem esik messze attól, amit a budai vár árusai naphosszat kínálnak. Sztálin kép­másával ékesített pólót, illetve egy másikat, Karl Marx arcképével. Az utóbbi alatt és fölött az amerikai westernekből ismert angol nyelvű felirat: Körözött, élve vagy halva. S ezen nem a juhtúróból kevert készítmény értendő. Kíváncsi volnék, hogy a Krasznaja Plóságyon hány rubelt adnának ezekért a ruhadarabokért. Bár lehet, hogy a fekete árfolyam szerint sem sokra mennék vele.

Ebből is látszik, hogy Magyarországon virul a vodka- és pólószabadság. Ha egyszer lehet olyan, hogy Puszta vodka, akkor lehet peresztrojka is. Nem kell hozzá nagy találékonyság. Ahogy elnézem, lesz itt még Rendszerváltozás pezsgő, Önkormányzat brandy, Önkéntes Tűz­oltóegylet sör is. Nem kell mást tenni, mint a palackok címkéjét tanulmányozni, máris tud­hatjuk, hogy éppen hol tartunk. Csak a sörrendet össze ne keverjük, mert abból baj szár­maz­hat.

Ez persze tréfa, mert mindeközben a dolgozók népes csoportjai azzal vannak elfoglalva, hogy miként mentik át hatalmukat a volt uralkodó osztály tagjai. Ám lehet, hogy hiába ag­gód­nak, mert nálunk demokrácia van: 287,50-ért vagy 320-ért, de mindenki megveheti a maga Perestroika Wodkáját, a’ la Kiskunhalas. Ezt kortyolgathatja a melós és a vezérigazgató is, meg a vállalati tanács tagjai. Nekik persze más, mert ők választhatnak.

Akadnak azonban olyanok, akik azt mondják, hogy ne tréfálkozzunk. Nincsenek itt sem­miféle kiskirályok, a hatalomátmentésnek szigorú szabályok állják útját, különben is rend­szerváltozás van. Meg Perestroika Wodka.

Oké boys, no problem. Emeljük poharunkat. Nem is olyan rossz ez a vodka, legalábbis a harmadik kupica után. Lehet, hogy ezt az egész kelet-európai főzetet Kiskunhalason keverik?

(Hajdú-bihari Napló, 1990)