Példátlan sokk érte az országot

 

Washington - Nincs világvége-hangulat Amerikában, de olyan megrázó él­mény érte az amerikai társadalmat, amilyen még sohasem. A kommentátorok Pearl Har­bor elleni ja­pán támadáshoz hasonlítják, és azt emelik ki, hogy a világtörténelemben ilyen nagy­ság­rendű terrortámadás még nem ért országot - tudtuk meg Turi Gábortól, a wa­shingtoni magyar nagykövetség sajtóattaséjától, a Napló egykori szerkesztőjétől.

Rendkívüli állapot lépett életbe. Minden amerikai repülőt földre vezényeltek. Az ország városaiban a nagyon magas épületeket lezárták, kiürítették. A katonaságot riadókészültségbe helyezték. Ez már majdnem háborús állapotnak tekinthető. Az elnök arról nyilatkozott, hogy fölkutatják és megbüntetik a merénylőket. Washingtonban minden kormányzati épületet kiü­rítettek, tehát a kétirányú csapás hatással járt, mert New Yorkban sok emberéletet oltott ki, Washingtonban pedig megbénította a kormányzatot.

A magyar nagykövetség szerencsére kívül esik a belvároson, így nem érezzük magunkat közvetlenül fenyegetve, de a helyzetjelentésekből – amerikai idő szerint 13.30 órakor – az derül ki, hogy még nem lehetünk biztosak abban, hogy a terrorakcióknak nem lesz folytatása. Én több hírcsatorna adását nézem váltogatva, így aztán átfogó kép alakult ki valójában arról, hogy mi is történt. A szakértők azt feszegetik, hogy miképpen lehetséges az, hogy egyszerre négy repülő­gépet térítettek el, és ezekből hármat – sikeresen, földi célpont ellen – kamikázeakcióba ve­zettek. Nyilván a New York-i és a washingtoni merénylet egész Amerikát megrázta, meg­döb­bentette. Még nem tudjuk, hogy ki áll a merényletek mögött, de az biztos, hogy olyan lélektani csapást mértek az amerikai társadalomra, amit nagyon nehéz lesz feldogozni, megemészteni. Én éppen egy hete voltam New York-ban, és a Manhattan déli csücskéből néztem az égboltot és a felhőkarcolókat, és éppen a Világkereskedelmi Központ két tornya kapcsán töprengtem el azon, hogy vajon annak idején hogyan fogják ezeket a felhőkarcolókat lebontani. Hát már nem fogják lebontani... A két torony drámai megsemmisülése New Yorkot is új helyzet elé állítja.

Harmadik éve élek az Egyesült Államokban, és most ezen a napon olyan sajnálatos tör­ténelmi esemény részese lehettem, amit minden jó érzésű ember szívesen elkerült volna.

New Yorkban az első becsapódás után tűzoltók, mentők közelítették meg az épületet, ami potenciálisan megnövelte az áldozatok számát. Washingtonban megkezdték a belváros kiürí­tését, minden rendőrt szolgálatba vezényeltek, ennek ellenére elég nagy a felfordulás, óriási dugók alakultak ki. Ez egy nyitott, békés társadalom, amely bizonyos értelemben védtelen az ilyen terroristatámadások ellen. New Yorkban megteltek a kórházak, a lakosságot véradásra szólították fel, és vélhetően a környező városok kórházait is igénybe veszik a betegellátáshoz. Washingtonban kevesebb az áldozat, de a Pentagonban többeket sérülés ért, többen életüket vesztették. Itt inkább riadókészültség zökkenti ki a város életét a rendes kerékvágásból Az ember teljesen megrendültek a szörnyű képek láttán, és mélységesen átérzem azokat az emberi és lélektani veszteségeket, amelyeket most ez az ország elszenvedett.

(Hajdú-bihari Napló, 2001, szeptember 12.)