Ópusztaszer lehetne Debrecen

 

Az alpolgármester szerint az álmok nem bukhatnak el a nagypolitika harcmezején

Debrecen (HBN) - Mernünk kell nagyot álmodni - ajánlotta Turi Gábor alpolgár­mes­ter a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen, ahol fölvázolta a város kulturális koncep­cióját. E terv szerint egyebek közt a Millenáris Parkban bezárt nagyszabású kiállításnak is méltó otthonául szolgálhatna a cívisváros.

NAPLÓ: Programbeszédében hangsúlyozta: tartalmi, minőségi szempontokat tart követendőnek. Milyen konkrét lépéseket igényel mindez?

Turi Gábor: Többet kell Debrecenbe hozni abból, ami Budapesten, a nagyvilágban zajlik. A közönség hajlandó áldozni a komoly programokra. Másrészt néha túlburjánzás figyelhető meg a városban, s ennek az is az oka, hogy nincs egyeztetés a programszervezők között. Technikai előrelépésre van szükség e téren - ami már elkezdődött, hiszen a zenei intézmények vezetői egyeztető fórumot hoztak létre. Igazi áttörést majd az hozhat, ha megújítjuk a város internetes lapját, a www.debrecen.hu-t, amely elsődleges információforrás lehet a lakosságnak és a rendezvényszervezőknek egyaránt - annak érdekében, hogy ne ütközzenek az események.

NAPLÓ: A tervek között említette például az Álmok álmodói: világraszóló magyarok című kiállítás vagy a határon túli színjátszók Kisvárdán megrendezett fesztiváljának Deb­recenbe hozatalát. Csak a képzelet, illetve a retorika játékáról van szó, vagy nem vélet­lenül említette éppen ezeket?

Turi G.: Nem véletlenül. Törekvésünk, hogy Ilyen jellegű események otthona legyen Debrecen, de persze Kisvárdáról nagyon nehéz lesz „elhozni" a fesztivált, hiszen ott meg­gyökeresedett. Ám ott nincsenek meg a megfelelő játszási körülmények. Debrecenben viszont egy-két éven belül létrejöhetnek. Nem tartanánk szerencsés megoldásnak, hogy az Álmok álmodói című, kiállítást metrókban helyezzék el. Ezt az anyagot, amennyire lehet, egy helyen kell kiállítani, s Debrecen igazán méltó otthona lenne. Talán a repülőtéri hangárok alkalmasak lennének e célra. Ópusztaszer lehetne Debrecenben: fogadhatnánk az iskolai csoportokat min­denfelől, a határokon túlról is. Persze ilyenkor vannak aggodalmak, hiszen eltérő politikai szí­nezetű a központi kulturális kormányzat és a debreceni vezetés, de ez az országos jelentőségű ügy ezen nem bukhat meg. Mindenesetre vizsgáljuk a megvalósítás lehetőségét, és meg­ke­ressük javaslatunkkal a minisztériumot.

Az, hogy legyen majd „Debrecen-terem" a fővárosban, szükségesnek látszik, ám nemcsak Budapesten, de a mi főutcánkon is jobban kellene menedzselnünk a kultúránkat. A városi kon­certiroda létrehozása teljesen egybecseng a zenei élet szereplőinek a véleményével. Ugyanígy szükségszerű a saját, városi CD-, DVD-kiadó: rengeteg olyan produkció születik, amelyet meg kell őriznünk. Kezdeményezzük a visszatekintő rockfesztivál megrendezését, és a költészet fesztiváljellegű megünneplése már szerepel is a nagyrendezvények között.

NAPLÓ: Beszédében említette a központi városi jegypénztárt, amely elektronikus jegyrendelést is lehetővé tesz majd, s a sokak által régóta óhajtott városi galériát is szóba hozta. Mikorra várhatjuk ezeket?

Turi G.: A jegypénztár összefügg a városi honlap fejlesztésével, s az uniós csatlakozásig mindenképpen létre kellene hozni. A galériát pedig a régi városháza épületének elodázhatatlan felújítása révén teremthetnénk meg: a Sas utcai szárny előtt lévő, az általa U alakban közre­fogott kis teret beépítenénk, s az adna helyet a galériának, illetve üzlethelyiségeknek. Kívánatos volna, hogy a kivitelezés még az idén elkezdődjön. Felmerült annak igénye is, hogy alkotótábort alapítsunk Debrecenben - ez alapja lehetne egy új városi kortárs művészeti gyűjteménynek is. Fontosnak tartom, hogy az új művésztelep Debrecen rangjához méltó legyen, s ne egy szűk kör érdekeit szolgálja. Ebben építeni lehetne a testvérvárosi kapcsolatainkra is.

Fábián György

(Hajdú-bihari Napló, 2003)