Mágus bőgővel, basszusgitárral (Stanley Clarke)

 

Virtuóz hangszeres, sokoldalú zeneszerző, hangszerelő és producer. A négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke személyében igazi nagyágyú érkezik a Müpába

A jazz világában káprázatos technikájú bőgősként-basszusgitárosként tartják számon, zenei érdeklődése azonban a populárisabb műfajokra is kiterjedt. Szülővárosa, Philadelphia olyan jeles jazzmuzsikusokat adott a világnak, mint McCoy Tynes és Kenny Barron zongoristák, Lee Morgan és Red Rodney trombitások, Benny Golson és Stan Getz szaxofonosok, Jimmy Garrison és Christian McBride bőgősök, Philly Jo Jones dobos. A kis Stanley hegedűn és csellón kezdett tanulni, de a nagybőgő jobban a kezére állt. Olyannyira, hogy tizenöt évesen Byard Lancester szaxofonos együttesében közönség előtt is bemutatkozott a Showboat Lounge nevű klubban, ahol Miles Davis és John Coltrane is rendszeresen fellépett. A beatrobbanás hatására megismerkedett a basszusgitárral, majd a Philadelphiai Zenei Akadémia elvégzése után New Yorkba költözött, ahol a jazz legnagyobb előadói mellett bontakoztathatta ki tudását.

Pályáján a Chick Coreával alapított Return to Forever együttes hozott világhírhez vezető fordulatot. A jazz-rock stílus korszakos jelentőségű együttesében olyan kiváló hangszeresek voltak a társai, mint Billy Connors majd Al DiMeola gitárosok és Lenny White dobos. Közülük is kitűnt Clarke, aki hagyományos kísérő funkciójából kiemelte, szóló- és harmóniahangszerré tette a basszusgitárt. Ő volt az első fúziós basszusgitáros, aki zenekarával világkörüli turnékat bonyolított le, lemezeivel – így az 1976-os School Days című albummal – eladási rekordokat döntött, és pattogtatott játékmódjával fiatalok egész nemzedékére gyakorolt hatást. Miközben időről időre megmártózott a jazzben, sikerrel próbálkozott könnyedebb műfajokban is. Különösen népszerű lett a George Duke billentyűs hangszeressel alakított Clarke/Duke Project, de tagja volt a Rolling Stones gitárosa, Ron Wood által kezdeményezett Barbarians nevű együttesnek, a Superbandnek, a Rite of Strings triónak, a Vertu együttesnek, a Marcus Millerrel és Victor Wootennel formált basszusgitáros triónak. Zeneszerzőként is termékenynek mutatkozott, mintegy 70 tévé- és játékfilmhez írt kísérőzenét, amelynek elismeréséül az amerikai filmakadémia tagjává választották.

Clarke éveken át vezette a szaklapok hangszeres listáit, munkásságát számtalan díjjal ismerték el. A legbüszkébb azonban a tehetséggondozásra. Alapítványával bőkezűen támogatja fiatal muzsikusok szárnypróbálgatásait, és együtteseiben rendre maga mellé veszi a legjobbakat. Mint történt ez legújabb, Budapesten bemutatkozó csapatában, amelynek két tagja tizenévesként csatlakozott a ma 66 éves mesterhez.

 

Jazzlegendák: Stanley Clarke

Stanley Clarke – bőgő, basszusgitár

Beka Gochiashvili – zongora, billentyűs hangszerek

Cameron Graves  – billentyűs hangszerek

Michael Mitchell – dob

2017.11. 07.

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

(Müpa Magazin, 2017/4)