A hely szelleme, és persze zenéje (Trio Minor + Laurent Maur)

 

A jazz életnedvei búvópatakként csörgedeznek Magyarországon. Csaknem minden te­vékeny­ség a fővárosra összpontosul, az elszórt vidéki bázisokon jazzkedvelők és kul­tu­rális szervezők lelkesedése teremt táptalajt a műfajnak.

Az egykor vidéki hadállásnak számító Debrecen elvágta a jazz köldökzsinórját: a ’80-as években nemzetközi vonzerővel bíró jazznapok a korlátozott költségvetés miatt helyi ese­ményként él tovább, a Kölcsey Központ 2005-ös megnyitását követő, világsztárokat felvo­nultató sorozat a közelmúlt nosztalgiával említendő történései közé tartozik.  

A fáklyát az öntevékeny alapon szerveződő Debreceni Jazzbarátok Köre viszi tovább. Grégász Miklós klubvezetőnek álmatlan éjszakáiba kerül a programok szervezése: ismeret­terjesztő előadásokra csak-csak, koncertekre azonban elvétve futja a szűkös keretből. Pedig akadna egy remek helyszín, a költségvetési támogatás nélkül működő Sikk Music Cafe.

A hely jó szolgálatot tett a Trio Minor és Laurent Maur francia szájharmonikás kon­cert­jének befogadásával. Laurent Maur a bluesban gyakori, a jazzben azonban ritkán használatos szájharmonika mestere. A Rieger Attila (gitár), Horváth Balázs (nagybőgő) és Varga Ben­degúz (dob) alkotta fiatal trió tökéletes összhangban muzsikált a bordeaux-i vendéggel. Kor­társ amerikai és francia szerzők lüktető ritmusú számait és melankolikus bal­ladáit szólaltatták meg, a spontán zenélés varázsával ragadtatva tapsra a közönséget. A nagy világcsörömpölés zajában egy este, amikor néhány tehetséges muzsikus és pár tucat érdeklődő találkozása lel­kesítő élményként őrződik meg az emlékezetben.

A város rendezőszerve, a Főnix Kht. a magyar jazz ünnepe címmel iktatta tavaszi kul­turális rendezvényeinek sorába azt a koncertet, melyen a Debrecen Big Band és vendég­szólistái, Pákai Petra énekes és Zsemlye Sándor szaxofonos, illetve Tommy Vig vibrafonos és Gyárfás István gitáros duója lépett fel. A Magyar Jazzszövetség kezdeményezésére és támogatásával évente megrendezett sorozat Budapesten kívül több vidéki helyszínt is ma­gába foglal, ahol az ismert nevek vonzereje lehetőséget nyújt kevésbé jegyzett előadók bemu­ta­tá­sára is.

A túlnyomórészt tizenévesekből álló Debrecen Big Bandnek is sokat jelentett, hogy ran­gos esemény részese lehetett. Örökzöldeket és populárisabb szerzeményeket felvonultató műsoruk megalapozta a jó hangulatot. A jazz igazi arcát a fél évszázadon át Amerikában élt Tommy Vig és Gyárfás István kettőse mutatta fel. A jazzrepertoár ismert darabjaiból válo­gatva a vibrafon és a gitár bensőséges játéka a spontaneitás és a kreativitás magas szintű megnyilvánulásaival tette ünneppé az estet.

(Magyar Nemzet, 2014)

http://mno.hu/grund/a-hely-szelleme-es-persze-zeneje-1217203