A magyar jazzoktatás ünnepe (50 éves a jazztanszak)

 

Fél évszázaddal ezelőtt, 1965-ben jött létre Magyarország első jazzképző intézmé­nye, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszaka. Az időközben egye­temi rangra emelkedett tanszék egykori és mai tanárai, hallgatói nagyszabású gála­mű­sorral emlékeznek az évfordulóra a Zeneakadémián.

Más jazz-szelek fújtak a ’60-as években a Kárpát-medencében. A kommunista ideológia betiltotta a jazzt Magyarországon. Az enyhülés az 50/60-as évek fordulóján következett be, az addig titokban játszott zene a felszínre tört, zenekarok alakultak, 1962-ben a KISZ égisze alatt megnyílt az első jazzklub, a hanglemezgyártó vállalat elindította Jazz Antológia sorozatot, a rádió ismeretterjesztő műsorokban mutatta be a műfaj történetét, és két szakkönyv is segítette a műfaj tanulmányozását.

Az európai viszonylatban is egyedülálló vállalkozásként, szakközépiskolai keretek között induló, felsőfokú képzést nyújtó jazztanszakkal a jazz mint önálló zenei műfaj először kapott teret az állami zeneoktatásban. A létrejöttében meghatározó szerepet játszó, évtizedeken át vezető Gonda János zongoraművészen kívül többek között Berkes Balázs (bőgő), Deák Tamás (trombita), Kovács Gyula (dob), Selényi Dezső (harsona), Siliga Miklós (szaxofon), Vukán György (ének) és Szakcsi Lakatos Béla voltak a tanszak alapító tanárai. A hangszeres képzés mellett jazzelmélettel, jazztörténettel és improvizációs technikákkal, a kis- és nagy­zenekari játékkal is megismerkedtek a hallgatók.

Ma már alig van olyan muzsikus a magyar jazzéletben, aki ne állt volna kapcsolatban a jazztanszékkel, illetve utódjával, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékével. A tanári diplomát szerzett növendékek terjesztik az igét, az ország különböző pontjain a zeneoktatás minden szintjén tanítani kezdték a jazzt. Mindez nagyban elősegített a műfaj integrálódását a magyar zenei és kulturális életbe, és hozzájárult a hazai jazz színvonalának emeléséhez.

Erről adnak képet a Zeneakadémián vasárnap rendezendő koncert közreműködői, akik között a magyar jazz olyan, immár nemzetközileg is ismert és becsült előadóival találkozhat a közönség, mint Szakcsi Lakatos Béla, Binder Károly, Oláh Kálmán, Tálas Áron (zongora), Borbély Mihály, Elek István, Bacsó Kristóf, Ludányi Tamás (szaxofon), Fekete-Kovács Kornél, Hámori János (trombita), Babos Gyula, László Attila, Juhász Gábor (gitár), Berki Tamás, Lakatos Ágnes (ének), Berkes Balázs, Csuhaj Barna Tibor, Fonay Tibor (bőgő), Kőszegi Imre, Balázs Elemér, Benkó Ákos (dob).

(Magyar Nemzet, 2015)

http://mno.hu/grund/jubilal-a-jazz-tanszak-koncert-a-zeneakademian-1276227