A jazz impulzusai (Charles Mingus, Freddie Hubbard, Alice Coltrane)

 

Ha van zene, ami nehezen, vagy egyáltalán nem kottázható le, az a jazz. Megőrzé­sének leghitelesebb eszköze a hangrögzítés, így nem csoda, ha történetére minden másnál na­gyobb hatást gyakorolt a hanglemezgyártás.

Elsősorban kereskedelmi szempontok vezették a kiadók politikáját, de mindig akadtak olyan vállalkozások, amelyek az alkotói szabadság és az értékteremtés mellett kötelezték el magukat, hozzájárulva a jazz fejlődéséhez, az új irányzatok kialakulásához. .  

Ilyen a félévszázada alakult, fénykorát a 60-as években élő amerikai Impulse!  Egyetlen név említése elég jelentőségének érzékeltetéséhez. Az évforduló alkalmából a Down Beat szaklap két tucat muzsikust kérdezett meg kedvenc Impulse! lemezeiről, és legtöbbjük John Coltrane valamelyik albumát említette. Az avantgárd élharcosává avanzsáló szaxofonos meg­határozó lemezei mind az Impulse!-nál jelentek meg, ám a sor ezzel korántsem merül ki. A kísérletező jazz ifjú titánjai, Archie Shepp, Albert Ayler, Pharoah Sanders nevén kívül olyan, különböző stílusokat képviselő muzsikusoké is megtalálható a listán, mint Benny Carter, Yusef Lateef, Oliver Nelson, McCoy Tyner, a 70-es években Keith Jarrett, vagy újab­ban Di­ana Krall.

A főnixmadérként újra- és újraéledő, ma a Universal csoporthoz tartozó márka régi le­me­zek új kiadásával ünnepelte a jubileumot. A „2-on-1” sorozat darabjain két album hall­ható egy CD-n, amire az ad lehetőséget, hogy annak idején a bakelitlemezek időtartama 35 – 45 perc között mozgott.

A Magyarországon is forgalmazott korongok közül vitathatatlan történeti értékével ki­e­melkedik a zeneszerzőként, bőgősként és zenekarvezetőként egyaránt jelentős életművet maga után hagyó Charles Mingus Black Saint And The Sinner Lady című koncept albuma és Mingus Mingus Mingus Mingus Mingus című lemeze. Hangszeresként a hard bop stílus­te­remtő muzsikusai közé tartozott Freddie Hubbard trombitás, akinek szextettel rögzített The Artistry Of Freddie Hubbard, illetve nagyzenekari kísérettel felvett, lírai hangvételű The Body And The The Soul című albumai kaptak helyet egy CD-n.

A szűkebb jazzközönség körein kívül méltatlanul kevéssé ismert Alice Coltrane neve, aki felesége, majd utolsó éveiben muzsikustársa lett John Coltrane-nek. A spiritualizmus égisze alatt tevékenykedő zongorista férje korai halála után szólókarrierbe kezdett, hangszerei közé emelve az orgonát és a hárfát. A jazzben szokatlan instrumentum hangzása áll a Huntington Ashram Monastery középpontjában, amelyen Ron Carter bőgős és Rashied Ali dobos alkotja a ritmusszekciót. További hangszerekkel és vonóskísérettel kiegészült előadói gárda szerepel a World Galaxy c. albumon, amely kozmikus dimenziókba hatoló témáival, izgalmas hang­szereléseivel a szimfonikus avantgárd jazz különleges példája.

(Impulse! 2-on1: Charles Mingus, Freddie Hubbard, Alice Coltrane, 2011.)

(Magyar Nemzet, 2011)