Tiszta lappal, tiszta kézzel

 

Debrecen (HBN) - Tiszta lappal indultam, és most tiszta kézzel zárom le ezt az időszakot – foglalta össze kulturális alpolgármesteri ténykedését csütörtökön Turi Gábor.

– Megpróbáltam szakmai alapon, ideológiamentesen, értékelvűen tevékenykedni. Szeret­tem volna, ha Debrecen modell lehetne. Az a modell, amelyben a kultúra nem hatalmi kérdés - hangzottak szavai. Kiemelkedő időszaknak értékelte a ciklust, amelyben, mint fogalmazott, az önkormányzat pártoló, a kultúrát zászlóshajóként értékelő felfogása összhangban volt az ő el­képzeléseivel;

A szervezeti átalakításokról szólva kitért arra: sikerült magasan kvalifikált művészeket megnyerni az intézmények vezetésére. Az építkezés még zajlik, de mindezzel együtt is sikerült magasabb szintre emelni a debreceni kulturális életet – fogalmazott.

Kitért az általa kívánatosnak tartott módosításokra is, említve az intézmények működési összhangjának megteremtését, profiljuk tisztítását. Mint mondta, a rendezvények sorában to­vábbi térnyerésre nemigen van szükség, viszont szükségét érezte a kereslet és a kínálat össze­hangolásának: hogy a debreceniek valóban éljenek is a lehetőségekkel. Szavai szerint arra is szükség van, hogy a kulturális és az idegenforgalmi szempontokat közelítsék egymáshoz.

(Hajdú-bihari Napló, 2006)