A rendszerváltozásról írt könyvet Turi Gábor

 

Debrecen – Újságíróként indult, rendszerváltó politikus, majd kultúrdiplomata és deb­receni alpolgármester lett, s most visszakanyarodott az íráshoz - jellemezte pályáját Turi Gábor, akinek Kilátások - Írások két Magyarországról című könyvét pénteken mutatják be Debrecenben. A könyvet a Debreceni Egyetemi Kiadó gondozta.

Az MTI kérdésére a szerző elmondta, hogy a könyv szerkesztésében a motivációja kettős volt: a rendszerváltás huszadik évfordulóján tapasztalt mulasztás pótlása, megadni a becsületét a független szellemű újságírásnak; illetve egy nyitott, befogadó, értékelvű, demokratikus gondol­kodásmód felmutatása egy olyan korban, amelyben táborokba szerveződve folytatnak kímé­letlen harcot a magyarok egymás ellen. S van benne vidéki öntudat is, azzal együtt, hogy hét évet élt Londonban és Washingtonban. A könyv utószavát Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere jegyzi.

A Kilátások című kötet írásait helyi és országos lapokból válogatta a szerző, zömmel a Hajdú-Bihari Naplóból. Az időben első írás, mint a rendszerváltozás előzménye, a hetvenes évek közepéről datálódik – Mocsár Gábor író a Debrecenről szóló szociográfiájában akkor a legtehetségesebb fiatal riporterek közé sorolta Turi Gábort, aki később színikritikusként és dzsessz szakíróként is dolgozott.

A nyíregyházi születésű alkotó két évtizeden át volt újságíró, szerkesztő. 1988-ban aktív ellenzéki szerepet vállalt, a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja, az országos választmány tagja lett. Londonban 1992 és 1995 között kulturális, Washingtonban 1998 és 2002 között sajtóattaséként képviselte Magyarországot. 2002-ben Debrecen kultúráért és külügyekért fele­lős alpolgármesterének, 2006-ban külügyi tanácsnoknak választották. Jelenleg a Debreceni Egyetem Külső Kapcsolatok Igazgatóságát vezeti.

Mint Turi Gábor elmondta, könyve hét fejezetre tagolódik. A Sokszög személyes hangú bevezetés; a Játékszabályok, a Közép-Európa vonat és a Műcsarnok írásai a rendszerváltáshoz vezető korszak közérzet-lenyomatai; az És a fejekben mi van? pedig az életet naiv társada­lom­alakító hittel kezdő fiatalember világképének alakulását mutatja be a rendszer lényegének megismerésétől az uralkodó ideológia megtagadásáig. A kötet gerincét adó Ki nyer ma? a rend­szerváltozás eseményeit követi nyomon; végül az Ábel a jogállamban írásai a váltást követő időszak jelenségeiről tudósítanak rádiójegyzetek formájában.

A Kilátások című könyvet pénteken 17 órakor mutatják be Debrecenben, a DMK Belvárosi Közösségi Házban. Az est házigazdája Márkus Béla irodalomtörténész, közreműködik Kóti Árpád színművész.

2011. június 01. MTI | info@dehir.hu