USA 5. New York, jazz, kora ősz

 

A jazzkedvelő számára nincs nagyobb ajándék, mint néhány hónapot a világ jazzfővárosában tölteni. New Yorkba a naptár szerint beköszöntött az ősz, de a kellemes, napsütéses idő a nyarat marasztalja. A felhőkarcolók között, a klubokban és koncerttermekben nagyszabású rendezvények, évfordulós megemlékezések zajlanak. Pezseg a jazzélet.

’A zseni 60 éves’. A Down Beat jazzmagazin is átvette a valaki(k) által kitalált, jól hangzó szólamot a sok műfajban alkotó John Zorn életművének méltatására. A manhattani fehér muzsikusok közül kiemelkedő, a zsidó jazz kultiválásában vezető szerepet játszó szaxofonos előtt rendezvénysorozattal tiszteleg a város. A különböző műfajokban, más és más formációk számára írt kompozíciói heteken keresztül több helyszínen hangzanak fel, mint október 28-án a Metropolitan Museum of Art számos termében, egy egész napon keresztül.

John Zorn

A többnyire kamara-produkciókat kínáló program helyszíneiben az alkalomra készített műsorlap és fekete alapon arany betűkkel nyomtatott ’Zorn at the Met’ feliratú pólót viselő teremőrök igazították el az érdeklődőket. Hiába: a zsúfoltság miatt a kezdés előtt negyed órával már nem lehetett bejutni Zorn egyik jelenésére, az Andrew Cyrill dobossal vállalt, félórás rögtönzésre. Némi kárpótlást kínált az Afrika teremben két ütőhangszeres közreműködésével lezajlott jó húszperces eladás, ami inkább a szerző sokoldalúságát bizonyította, semmint, hogy a gyereksírás és egyéb zajok között érvényes megnyilatkozásként hatott volna. A napot végül a hetedik X-ébe lépett mester orgonajátéka zárta a múzeum egyik meghitt termében.

New York más jazzmuzsikusokat is ünnepel ezekben a hetekben. Bud Powell, a bebop legendás zongoristája 89 évvel ezelőtt született, és ez elég ok arra, hogy a Birdland klubban a Tim Hagans (trombita), Greg Osby (szaxofon), Dan Tepfer (zongoa), Lonnnie Plaxico (bőgő), Matt Wilson (dob) összetételű alkalmi formáció megemlékezzen róla. A Birdlandben öt napon keresztül idézte John Coltrane szaxofonos emlékét Steve Kuhn (zongora), Andrew Cyrille (dob), Mark Turner, Eric Alexander (szaxofon), Lonnie Plaxico (bőgő) együttese. )Heteken át zajlott egy másik jelentős sorozat, a Dave Douglas kezdeményezésére szeptember 10-október 2. között immár tizenegyedik alkalommal, különböző helyszíneken megrendezett, ezúttal Marcus Belgrave trombitásnak dedikált Festival of New Trumpet Music (FONT).

A hónap egyébként is bővelkedett kiemelkedő eseményekben. Ilyen volt Chick Corea Vigil elnevezésű új együttesének fellépése a Blue Note klubban (45-65 dollárért), illetve Gary Burton vibrafonos, majd Matthew Shipp zongorista lemezbemutató koncertje. A helyi jazzújságok kiemelt hírként számoltak be az eddig avantgárd körökben mozgó Ralph Alessi trombitás első ECM-lemezének bemutatásáról is.

Matthew Shipp

New Yorkban persze különleges programok nélkül is bőven akad jazzélmény. A turisták által látogatott, üzleti érdekeltségű, híres klubokon (Blue Note, Birdland, Village Vanguard, Iridium, Jazz Standard) kívül szép számban működnek kisebb, kevésbé ismert muzsikusokat foglalkoztató, ám esetenként izgalmas műsorral jelentkező helyszínek (55 Bar, Stone, Smalls, Bar Next Door, ShapeShifter Lab, Jazz Gallery stb.) Az 55 Bar-ban például havonta egy szombaton bérelt helye van a horvát származású, de már amerikai Thana Alexa énekesnőnek. A Jazz Standardban vastaps fogadta a vibrafon új üdvöskéjét, a klasszikus zenei hatásokat is mutató Warren Wolf kvartettjének műsorát. A nonprofit alapon működő Jazz Gallery adott helyet  a barcelonai születésű Alexis Cuadrado bőgős Garcia Lorca verseire komponált A Lorca Soundscape című, figyelemre méltó CD-je bemutatójának.

Thana Alexa

S hogy a magyarok se maradjanak ki: Gárdonyi László, a bostoni Berklee College of Music zongora professzora Greenwich Village zeneiskolájában, a Berklee-ben végzett Németh Ferenc dobos Jonathan Kreisberg gitáros triójával a Bar Next Door klubban lépett közönség elé.

Ez New York, ahol naponta legalább két tucat érdemleges koncert között válogathatnak a jazz iránt érdeklődők.

(Magyar Nemzet, 2013)