A szeretet hangja (Dianne Reeves)

 

Az élet szép. Hogyan is lehetne másképp, ha valaki olyan rendkívüli adottságokkal jön a világra, mint Dianne Reeves amerikai jazzénekesnő? A világszerte ünnepelt művész nem véletlenül választotta legutóbbi lemezének címéül a létezés dicséretét: népszerűsége nem kis mértékben pozitív életszemléletének köszönhető. Hét évvel ezelőtt forró hangulatú koncerten mutatkozott be a Müpa közönségének; újabb fellépése hűséges muzsikustársai kíséretében ahhoz hasonló, páratlan zenei élményt ígér.

Cassandra Wilson, Dee Dee Bridgewater, Diana Krall, Cécile McLorin Salvant, Dianne Reeves. A jazzénekesnők elit klubja. Világszerte keresett, sztárként ünnepelt előadók, akikkel már a Müpa közönsége is találkozhatott. Ismerősként érkezik Budapestre Dianne Reeves is, aki rendkívüli sikereket mondhat magáénak: Beautiful Life című lemezével 2015-ben ötödik Grammy-díját nyerte el, a CD-t az angol Jazz FM rádió hallgatói az év albumává választották, őt magát díszdoktorrá avatta a bostoni Berklee College of Music és a New York-i Juilliard School. A sor 2018-ban sem szakad meg: a Nemzeti Művészeti Alap döntése alapján elnyerte a Jazz Mestere címet, a legmagasabb amerikai elismerést, amit jazzmuzsikus kaphat.

Az 1956-ban Detroitban született énekes már középiskolás korában kitűnt tehetségével, de a jazz csak az 1980-as évektől vált meghatározóvá irányultságában. Első lemezei eklektikus vonásokat mutattak, az afrikai és a latin-amerikai népzenék, a rhythm and blues, a popzene és a jazz elemei egyaránt megjelentek bennük. Művészetét ma is a sokszínűség jellemzi; olyan előadó, aki képes a műfaji korlátokat átlépni, a különböző hatásokat szervesen egyesíteni zenéjében.

A sorsdöntő fordulat 1987-ben, a Blue Note lemezkiadóval kötött szerződéssel következett be pályáján. Több, mint két évtizedet töltött a híres jazzkiadó kötelékében, ez idő alatt másfél tucat lemeze jelent meg, köztük olyan nagyszerű anyagok, mint az I Remember I Remember (1992) és a The Grand Encounter (1996). Beautiful Life című CD-je már a Concord kiadónál készült, és olyan neves muzsikusok vállalták rajta a közreműködést, mint Esperanza Spalding, Richard Bona, Robert Glasper vagy George Duke.

Reeves nemcsak elragadó énekes, hanem sokoldalú muzsikus: a kortárs jazz meghatározó alakjával, Wynton Marsalis trombitással és a Lincoln Center Jazz Orchestrával épp úgy koncertezett és készített felvételeket, mint Daniel Barenboimmal és a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, Sir Simon Rattle-lel és a Berlini Filharmonikus Zenekarral, illetve a Los Angeles-i Filharmonikusokkal. Szerepelt Geroge Clooney Jó éjt, jó szerencsét című filmjében, amelynek betétdalát Grammy-díjjal jutalmazták, de közreműködött a Nina Simone énekes előtt tisztelgő Az igazságot éneklem című zenés játékban is.

Dianne Reeves több oktávot átfogó, minden árnyalatra képes hangjához olyan színpadi egyéniség társul, akiből mély, ősi erő árad, s aki jelenlétének szuggesztivitásával vonja bűvkörébe a hallgatóságot.

JAZZLEGENDÁK

DIANNE REEVES

DIANNE REEVES – ÉNEK

PETER MARTIN – ZONGORA

ROMERO LUBAMBO – GITÁR

(Müpa Magazin, 2018/1)