Jazzdobos a mikrofonnál

 

A jazz nemcsak zene, hanem világlátás, életforma és elkötelezettség is. Az Érintő című sorozatban a jazzhez kapcsolódó találkozásaimat és élményeimet idézem fel úgy, ahogyan bennem megőrződtek

Hír 2019 decemberéből: Juhász Márton Bázelben élő magyar jazzdobos „Discovery” című CD-je felkerült a Virginia állambeli Norfolk-ban működő WHRV rádióadó jazz-szerkesztője, Jae Sinnett év végi 10 Top listájának ötödik helyére.

Kicsi a világ.

Amikor 1991-ben a National Forum Foundation három hónapos ösztöndíjával először kijutottam Amerikába, Washingtonon kívül egy hónapot gyakornokként a norfolki The Virginian-Pilot/Ledger Star szerkesztőségében töltöttem, ahol egy alkalommal lehetőségem nyílt bepillantani a rádiózás műhelyébe is. A közszolgálati feladatokat ellátó helyi WHRV-FM 89.5 rádió négyórás délutáni adásának szerkesztője, műsorvezetője Jae Sinnett jazzdobos volt, aki újságíró kollégáimtól értesült érkezésemről. A fiatal dj kapott a lehetőségen, hogy a világ távoli pontjáról felbukkant idegenben jazzbarátot üdvözölhet, és meghívott a műsorába. Élő adásban egy órát beszélgettünk a stúdióban. Nem kizárólag a jazz volt a téma, a vasfüggöny mögül épp kibújt közp-kelet-európaiként az átalakulás számos kérdésére kellett válaszolnom. Emlékezetes élménnyel gazdagodtam: házigazdám a társalgás közben mindenesként sürgött-forgott, fogadta a telefonálók hívásait, lemezeket játszott be, a technikát is maga kezelte. Az élénk, oldott hangulatú találkozó végén Sinnett meglepetésként megajándékozott saját, Obsession című lemezével.

Az 1986-ban saját kiadásában megjelent vinyl azóta is lemezgyűjteményem becses darabja. A kvartettben Clarence Seay nagybőgőn, Steve Wilson szaxofonon, Bob Halahan zongorán játszott, néhány számban vendégként trombitán Wallace Roney, szaxofonon Frank Foster, zongorán John Hicks is közreműködött. A vidéki lét természetes velejárója, hogy a feltörekvő, ismeretlen fiatal nagy nevek bevonásával igyekszik a figyelmet magára vonni. Sinett partnereinek sora azóta olyan muzsikusokkal bővült, mint Branford Marsalis, Joe Henderson, Freddie Hubbard, Charlie Byrd, Chico Freeman, Arthur Blythe, Jon Hendricks, Randy Brecker, Mulgrew Miller, JoAnne Brackeen, Frank Morgan. Nincs ebben semmi különös, mint ahogy azért sem kárhoztatható, hogy lehorgonyzott a legnagyobb amerikai haditengerészeti bázisnak is helyet adó városban, és nem a korlátlan lehetőségekkel kecsegtető New York-i nyüzsgést választotta. Ha mindenki azt tenné, megszűnne a jazzélet Amerika más vidékein. Nem beszélve arról, hogy a Hampton Roadsnak nevezett, Virginia Beach, Hampton, Chesepeak és Newport News városokat is magába foglaló, szinte egybefüggő településcsoport több millió ember lakóhelye.

Találkozásunk egyszeri alkalomnak bizonyult, de portfólióját az interneten átnézve jóleső érzéssel látom, hogy Sinnett az eltelt évtizedekben nemcsak a jazz népszerűsítőjeként – elemzésekkel alátámasztott sikerlistáját lám, Európában is számon tartják –, hanem előadóművészként, 250 kompozíció szerzőjeként és pedagógusként is nevet, díjakban is kifejezett elismerést vívott ki magának Amerika keleti partján. Népszerű, A mikrofonnál Sinnett című adása hétfőtől csütörtökig este 9 és éjjel 1 között, vasárnap délután 1 és 5 között hallható, pénteken este egyórás rhythm, and blues műsora is van. A jelek szerint az 1956-os születésű muzsikusban, akinek hangja 29 éve hangzik fel az éterben, ma is olyan elhivatottság munkál, amilyen 1991-ben, a rádióstúdió klimatizált légkörében sugárzott belőle.

* * *

S akkor az újabb magyar vonatkozás, Juhász Márton CD-jéhez fűzött kommentárja:

5. Marton Juhasz – Discovery

Marton Juhasz is a drummer/composer I wasn’t familiar with until this recording. His writing is ethereal, melodic and concept driven. He manages to merge beautifully the instrumental complexities with a highly creative use of vocalese. If you’re familiar with the sound of ECM Records then you would have an aural picture of where this record is coming from. As a drummer, he understands the importance of playing the song first, then the drums. Art music at its best.

A lista pedig itt érhető el:

https://karionpresskits.com/radio/marton-juhasz-makes-whrv-va-jae-sinnett-2019-top-10-albums-of-2019/

----

https://magyarjazz.hu/sorozatok/erinto/371-jazzdobos-a-mikrofonnal