Panta Rhei - újratöltve

Fényes korszak volt az 1970-es évek a debreceni popzenében. Nagy volt a pezsgés, számtalan zenekar működött a városban, amely nem véletlenül kapta a „magyar Liverpool” nevet. Két egyetemi hátterű csapat országos hírnévre is szert tett: a Color Ki Mit Tud?-ot nyert, a Panta Rhei pedig progresszív, instrumentális zenéjével írta be magát a magyar popzene történetébe. A sikerek ellenére egyik formáció sem bizonyult hosszú életűnek, a tagok többsége idővel a végzettségének megfelelő foglalkozást választott magának. A zenélési kedv azonban nem hunyt ki bennük: utóbbi tagjai három és fél évtized múltán Ex-Panta Rhei néven újra színpadra léptek.

Régi-új arcok a hangszereknél

Már a helyszín is jelképesnek volt tekinthető: a budapesti Rockmúzeum adott helyet a „történelmi” koncertnek. A név módosítását az tette szükségessé, hogy a zenekar billentyűse, Matolcsy Kálmán már nincs az élők sorában, a külföldön zenélő Béke Csaba dobos pedig elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a fellépést. Ősz hajjal, de változatlan energiával jelen volt a Panta Rhei gerincét alkotó, gitáros Szalay testvérpár: az Amerikában élő, jeles asztrofizikus Sándor és az itthon hangszerfejlesztőként nemzetközi hírnévre szert tett András. Nem hiányzott Ács Enikő énekes és a zenekar korai szakaszában tagként szereplő Nagy József fuvolista sem, vendégként pedig a szintén Debrecenből elszármazott Felkai Miklós gitáros, illetve Szegedről Milkovics Mátyás szintetizátoros színesítette az összetételt. A doboknál András fia, Szalay Dániel ült, Matolcsy székét a billentyűs hangszerek mögött a csapat egyik barátja, Kálmán András foglalta el - mindketten tehetséges, képzett zenészek.

Duplázott az együttes

A kétórás, forró hangulatú, régi időket idéző esten megszólaltak a zenekar tagjaira nagy hatást gyakorló angolszász együttesek, a King Crimson, a JethroTull és John Mayall számai, a bársonyos hangú Ács Enikő több dalt is elénekelt az együttes vokális szerzeményei közül, és felhangzottak a Panta Rhei védjegyévé vált Bartók- és Grieg-feldolgozások is. A nagy sikerű koncert végén a közönség két ráadást is kikövetelt a mindent beleadó zenészektől. Az esemény iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a július 20-i koncertet másnap meg kellett ismételni.

Hajdú-bihari Napló (2017)