Kétnyelvű jubileumi kiadvány a harmincéves Magyar Jazz Szövetségtől

 

Nyolcvanoldalas, magyar és angol nyelvű, képekkel gazdagon illusztrált kiadványt jelentetett meg a Magyar Jazz Szövetség megalakulása harmincadik évfordulója alkalmából.

Három évtizeddel ezelőtt, a rendszerváltozás forgatagában alakult meg a Magyar Jazz Szövetség (MJSZ), a műfaj mindmáig egyetlen, országos hatáskörű társadalmi és szakmai szervezete. Kezdeményezője és elsőként megválasztott elnöke Gonda János volt, akit Kőszegi Imre, László Attila, Márkus Tibor, majd 2013-tól Bágyi Balázs követett a szervezet élén. A több száz tagot számláló szövetség hivatásos és amatőr muzsikusokat, szakembereket és jazzkedvelőket egyaránt tömörít soraiban. Tevékenysége az idők során folyamatosan bővült, a műfaj általános képviseletén túl rendezvények szervezését, tehet­séggondozást, ismeretterjesztést és a jazzért tevékenykedők szakmai elismerését is magába foglalja. Működését pályázatai révén jelentős mértékben támogatja a Nemzeti Kulturális Alap. Az MJSZ az évfordulóra 30 év jazz/30 Years of Jazz címmel nyolcvanoldalas, képekkel gazdagon illusztrált, kétnyelvű kiadványt jelentetett meg Turi Gábor jazzkritikus szerkesztésében.

A kötet áttekinti a magyar jazz és a szövetség történetét, bemutat nemzetközi érdeklődésre számot tartó előadókat és az új nemzedéket képviselő fiatal tehetségeket; emellett képet ad a jazz hazai intézményrendszeréről, szellemi hátországáról, és megismerteti az olvasót a szövetség szakmai díjaiban részesült muzsikusok­kal, kritikusokkal, szervezőkkel, támogatókkal.

A könyv nem kerül kereskedelmi forgalomba, a járvány elmúltával a tagság részére ingyenesen elérhetővé válik, illetve a MJSZ hazai és nemzetközi promóciós céljait szolgálja majd. A PDF-változat a szövetség honlapján olvasható.

(Magyar Nemzet, 2020)

https://magyarnemzet.hu/kultura/ketnyelvu-jubileumi-kiadvany-a-30-eves-m...