Jazztitkokat őrző Nagyerdő XLIV.

 

Még éppen érvényes a többes szám: az idén kétnaposra zsugorodott a Debreceni Jazznapok, amelyen fénykorában, a 80-as években egy héten át szólt a zene. A nagy időkre emlékezve sokan remélik, hogy az ország legrégibb jazzfesztiválja új erőre kap a felújított és ismét birtokba vett Nagyerdei Szabadtéri Színpadon július 26-27-én. A fellépő négy együttesen ez aligha fog múlni.

A legnagyobb érdeklődéssel várt - és egyetlen külföldi – szereplő éppen harminc évvel ezelőtt, 1984 júliusában lépett ezekre a deszkákra Paul Motian dobos triójának tagjaként. Joe Lovano pályája azóta nagy ívet futott be, a szaklapok rendre a világ legjobb tenor­szaxo­fo­nosának választják. A Blue Note kiadónál sorozatban jelentek meg kitűnő lemezei, neve áru­védjegy a világ legnagyobb jazzfesztiváljain. A hagyományokban gyökerező, mégis modern játékfelfogása, kísérletező szelleme, hangszerének robosztus tónusa minden fellépésén rend­kívüli élményt ígér.

Debrecenbe a Budapest Jazz Orchestra szólistájaként érkezik. Magyarország vezető big bandje az amerikai sztár méltó partnerének ígérkezik, nemcsak felkészültsége és csiszolt játé­ka miatt, hanem, mert szeretik a kihívásokat, és gyakran látnak vendégül neves külföldi mu­zsikusokat. Pár éve Debrecenben az ugyancsak amerikai Chris Potter szaxofonossal arattak kirobbanó sikert. Az 1952-es születésű Lovano sem most találkozik először nagyzenekarral, a német WDR big banddel 2008-ban lemezt is készített. Debrecenben szombaton saját, nagy­zenekarra áthangszerelt szerzeményeit mutatja be a közönségnek.

A BJO-ra ezen az estén más feladat is vár: a koncert első részében szólaltatják meg a Debrecenben élő Zakar Zoltán zeneszerző/hangszerelő Az erdő titkai című, az alkalomra író­dott héttételes szvitjét, amely ősbemutatóként hangzik el.

A big band-estet követően vasárnap délután három különböző stílusú együttes játékával folytatódik a fesztivál. Hagyomány a Debreceni Jazzegyüttes fellépése, amelyben veterán mu­zsikusok is játszanak: a 75 éves Mátyás Ferenc dobol, a 70 éves Fazekas Csaba bőgőzik. A jazznapok a harminc éves múltra visszatekintő, New Orleans-t is megjárt Debreceni Dixieland Jazz Band műsorával zárul. A két helyi együttes között egy fiatal fővárosi társulás mutatkozik be: a Syrius Legacy Band a ’70-es évek legendás rock-jazz csapatának számait szólaltatja meg saját felfogásban. Az eseményen jelen lesz a Syrius egykori szaxofonosa/fuvolása, Raduly Mihály is.

(Magyar Nemzet, 2014)