Dixieland Csokonai-díjjal (Debrecen Dixieland Jazz Band)

 

Vélhetően forró hangulatú koncert helyszíne lesz ma este a debreceni Kölcsey Köz­pont: fenn­állásának 25. évfordulóját ünnepli az ország egyik legrégebben működő zenei együttese, a Debrecen Dixieland Jazz Band.

A nyolctagú csapat 1984-ben alakult Gyarmati Zoltán szaxofonos vezetésével. Azóta számos hazai és külföldi meghívásnak tettek eleget. A zenekar ma is büszke arra, hogy két évvel megalakulása után, 1987-ben az Európai Rádió Unió tonderi fesztiválján (Dánia) si­kerrel képviselte Magyarországot, és már 1989-ben eljuthatott az európai oldtimer zene kie­melkedő ünnepére, a Drezdai Dixieland Fesztiválra. 2003-ban a Magyar Rádió Debrecen-napja keretében Európa 15 országban hallhatták játékukat. Két alkalommal a jazz ősha­zá­jában, az Egyesült Államokban is megfordultak. 2005-ben nagy sikert arattak a New Orleans Jazz and Heritage Fesztiválon, ahová magyar együttes még nem kapott meghívást. 2006-ban Párizsban az Euro-Jazz Rueil fesztiválon, 2007-ben ugyancsak a franciaországi Megéve fesztiválon szerepeltek. A zenekar 1984 óta állandó fellépője a Debreceni Jazznapoknak, vendégük volt többek között Szalóky Béla, Molnár Gyula és a New Orleans-i dr. Michael White. Eddig két kazettát és két CD-t jelentettek meg. Repertoárján dixieland-örökzöldek, a szvingkorszakból származó lendületes kompozíciók és saját szerzemények szerepelnek. Az együttes vezetője 2008-tól Kovács János trombitaművész.

A Debrecen Dixieland Jazz Bandet a negyedszázados jubileum alkalmából, kimagasló művészeti tevékenysége elismeréséül Debrecen város Önkormányzata 2009. október 22-én Csokonai-díjjal tüntette ki.

(Magyar Nemzet, 2009)